Lesbos 2001

Start Omhoog Volgende

Uit de brochure van Neckermann boekten we  bij ISIS REIZEN in Diksmuide een last-minutereisje naar Griekenland. We kozen als uitvalbasis Plomari, een stadje in het zuiden van het eiland.  Dit (ornithologisch) verslag vertelt over een mooie reisje naar dit bloemenrijk eiland van Griekenland. Deze vakantie stond in het teken van lekker eten en vogels waarnemen. Zoals je wellicht kunt zien had de digitale fotografie hier zijn intrede nog niet gedaan, alle foto's zijn van dia-scans en dus van zeer matige kwaliteit. Daarnaast vond ik slechts mijn nota's terug van de eerste drie dagen op Lesbos, de rest van het verhaal moet ik jammer genoeg putten uit mijn geheugen... Vijf en een half jaar later na de reis is daar jammer genoeg niet veel meer te vinden.
 

 

9 mei, vertrek.

Om 06.15 ging ons vliegtuig al de lucht in en vlogen we richting Griekse eilanden. Via een tussenstop op Chios bereikten we spoedig Mitilini, de hoofdstad van Lesbos. We hadden vooraf een wagen gehuurd en met een Citron Saxo reden we gezwind richting Plomari. Ons hotel bleek te voldoen en de Zuid-Afrikaanse uitbaatster was uitermate vriendelijk en behulpzaam. Ik denk dat ik de eerste twee dagen vooral de omgeving van het hotel heb bezocht. Waarneming die ik me van hier herinner zijn Hop, veel Vale - en Alpengierzwaluwen en Bijeneters. Om naar het noorden en het oosten te rijden moest ik steeds Pikadakia aan de Gera Golf passeren waar ik steeds Roodbosttapuiten, Waaierstaartrietzangers, Roodkeelpiepers, Grote Karekiet en Grote Zilverreiger zag. 

 

Foto's zijn scan's van dia's of werden genomen met Nikon Coolpix en voorzetlens


Vrijdag 11 mei, Zoutpannen van SKALA KOLLONIE

De Zoutpanne zijn gelegen aan de Kallonie Golf vlakbij het gelijnamige dorp. Het is een erg goede plaats om te vogelen en de meeste soorten komen erg goed in beeld. Het is eigenlijk opvallend hoe vrijwel alle vogels op dit eiland zich veel makkelijker dan bij ons laten benaderen. Ter plaatse zien we 1 mannetje Roodpootvalk, 2 Bijeneters, 7 Zwartkopgorzen op n telefoondraad, en heel wat Roodstuitzwaluwen. Bij de afsluiting van een grote zouthoop kan ik beeldvullend in de telescoop een Griekse Spotvogel bewonderen. Uit zijn (zware) bek komt een Grote Karekietachtige zang die nogal luid klinkt en zijn alarmroep lijkt op het "gekets" van twee keitjes zoals bij een Zwartkop. In dezelfde boom komt een Grauwe Klauwier zitten en wat verder doen we knalwaarnemingen van een zingende en "flippende" Rosse Waaierstaart. Er broedden ook nog twee Strandplevieren en we vinden een eenzame Temminck's Strandloper. Heel wat sternen vliegen voorbij, we tellen 3 Lachsterns, maar veel meer Dwerg-, Witvleugel- en Zwarte Sterns. Ik vind het nest van een Kuifleeuwerik met 5 eitjes en zie mijn eerste Kleine Klapekster, geflankeerd door zijn broer, de Roodkopklauwier. Verderop zitten meer dan honderd Flamingo's en een Arendbuizerd. Heel wat steltlopers ook; Tureluur, Groenpoot, Stelt- en gewone Kluut, Kemphaan en veel krombek- en Kleine Strandlopers

 

Zaterdag 12 mei, Stadsbezoek aan Mitilini, excursie naar Skala Kollonie en Sigri

                                                                                                              Met Martine ga ik het stad in. Mitilini is druk en ik denk dat zich heel wat Griekse chauffeurs zich stuntman wanen.Om 14.00 uur verlaten wij de drukte en rijden we naar de zoutpannen. Het voordeel op dit eilandje is dat alles nauwelijks een uurtje rijden is en een weinig later staan we al naar de Bijeneters te turen. Zwarte - en gewone Ooievaars laten zich goed bekijken en een Steppenkiekendief komt langszij. We zien een broedende Griel en een biddende Slangenarend. Langs de rivier stikt het van de Bosruiters maar ook veel Kemphanen, enkele Ralreigers, Zwarte Ibissen, Kleine Zilverreigers, n Zilverplevier, Visdieven, Grauwe- en Zwartkopgorzen, en Bijeneters. Boven de Skala Kolonie poel  vliegen Witwangsterns, Kleine Zilverreigers en Bonte Kraaien. Op de weg naar Sigri zien we enkele Roszwaluwen en voor de "Monasterio" kunnen we Graspieper, Boomleeuwerik Oostelijke Blonde Tapuit, Grauwe Vliegevanger en Wielewaal optekenen.

 

Aan het prachtige klooster komt een Arendbuizerd vlakbij en zitten overal Rotsklevers. Ook Rouwmees, Blauwe Rotslijster, Bonte Vliegevanger, Fitis, Grasmus, Kneu en Bruinkeelortolaan komen op de lijst. Een Spotvogel lijkt verdacht veel op een Orpheusspotvogel, maar we komen er niet uit. Ietsje verder stoppen we bij een kleine hoeve waar we, samen met enkele Engelse vogelaars een Perzische Roodstaart zien.We horen achteraf dat de vogel hier waarschijnlijk broedt en dat zou het eerste broedgeval voor Europa betekenen (Turkije daar gelaten)...Vlakbij Sigri geven de windmolens op de kam een impressionant beeld en het fossiele woud (openluchtmuseum) met de versteende bomen uit de prehistorie zijn cht de moeite waard. Hier zien we twee nieuwe soorten voor mij: een Aziatische Steenpatrijs laat tijdens het voorbij vliegen zijn Latijnse naam horen en een koppeltje Smyrnagorzen komt regelmatig hun jongen voederen. Blij maar moe komen we laat aan in het hotel, maar na het lekker eten voelen we ons weer ok.


Zondag 13 mei, Plomari - Agiassos

Vanuit Plomari rijd ik over de bergkam weer naar de zoutpannen waar Groenpootruiter en Kortteenleeuwerik wordt opgetekend. We rijden terug het binnenland in en komen over de hoogste berg van het eiland (bijna 1000 m.). De prachtige natuur is onvergetelijk en in het naaldwoud zien we naast Rouwmees, en Arendbuizerd ook mooi de Turkse Boomklever en even een Middelste Bonte Specht. In de hoogvlakten verder nog veel baardgrasmussen en naast de Oostelijke Blonde- ook de gewone Tapuit. Het is koel vandaag en er waait een gure wind. We zien ook nog enkele Lesbos-Eekhoorns; prachtige diertjes en niet schuw!

 

Andere dagen (waarvan geen notities)

Daar ik niet meer over mijn notities beschik kan ik deze dagen niet meer reconstrueren voor een  verslag. Ik herinner me wel top-waarnemingen van Eleonores Valk en Rppels Grasmus aan de Westkust. Verder staan op mijn streepjeslijst nog enkele leuke soorten die nog het vermelden waard zijn: Cirlgors, Maskerklauwier, Orpheusgrasmus, Vale Spotvogel, Izabeltapuit, Kuifaalscholver, Lepelaar, Havik en Kleine Torenvalk. Ik zag in 6 dagen 113 soorten waarvan enkele voor de eerste keer.

Rudi Debruyne, 20 december 2006

 


  Boek een geslaagde avond voor Uw vereniging met een professionele presentatie !
 

horizontal rule