IJsland 2010


Vorige Start Omhoog Volgende

 

Inleiding

Voor het Hengelsportblad BEET moeten we 3 dagen mee naar IJsland om er een filmreportage te maken over het Kabeljauwvissen in de diepe Westfjorden bij Sudavik. Daar de groep slechts na één week terug komt is het plan om er een paar verlofdagen bij te nemen en een wagen te huren om ook de rest van het schiereiland te verkennen. We zijn van plan om heel wat te doen rond landschapsfotografie maar hopen natuurlijk ook om enkele vogels te fotograferen en misschien wel de Giervalk tegen te komen.

 

Dag 1: Dinsdag 24 augustus 2009 - Heenreis

We vliegen dinsdagnamiddag vanaf Schiphol om na een vlucht van 3 uur over de oceaan, te landen in Kevlavik. Na een bustransfer – waar we langs de weg meertjes zien waar Kleine Rietganzen rond zitten, komen we iets later aan in het piepkleine luchthaventje van Reykjavik. Van hieruit is het nog even wachten op de binnenvlucht die ons helemaal naar Isafjordur in het noord-westen van IJsland zal brengen. Het binnenvliegen met het tweemotorig propellervliegtuig langs de bergflanken van het fjord is erg spectaculair. We komen ’s avonds laat aan in Sudavik waar we na een biertje en een hamburger vol verwachting onder de wol kruipen.

 

Dag 2: woensdag 25 augustus 2009 - eerste visdag

Lang wordt er door de mannen niet geslapen, iedereen is al vroeg op en druk in de weer om zo vlug mogelijk op te tuigen en de boten vol te tanken. Ik loop even het haventje in en de eerste vogels komen op de lijst. Eidereenden vliegen op en aan, Grote Burgemeesters en Grote Mantelmeeuwen, enkele Kok- en Drieteenmeeuwen zijn niet uit de lucht en er is al veel trek van enkele zangvogels zoals Graspiepers en Koperwieken. De vissers zijn intussen klaar en na het aanhoren van de nodige veiligheidsvoorschriften wordt voor het ruime sop gekozen.  Ik wordt ingedeeld bij Pierre Bronsgeest en John Huussen van “Beet” en Robert Valkeneer en Tony Lemmens van “Pure Fishing”. Allemaal mannen die qua vissen tot de top van Nederland en België behoren. Na een uurtje varen zijn we uit het fjord en komen we bij de open zee. De boot wordt op een diepte van zo’, 50 meter stilgelegd en de hengelaars maken zich klaar voor de eerste drift. Nauwelijks is het kunstaas overboord en de eerste hengels staan al krom. Mijn camera draait op volle toeren want de enen na de andere grote vis wordt gevangen. We hebben het hier niet over grote vissen naar Nederlands-Belgische normen maar spreken over kabeljauwen van stuk voor stuk boven de 10 kilo.  Dit is niet normaal meer…. Ik realiseer me duidelijk dat het moeilijk zal worden om met deze eerste uren, deze eerste dag zelfs gelijke tred te blijven houden want ook voor IJsland zijn vissen boven de 20 pond immers geen regel. Intussen weet ik niet waar kijken (filmen) en het is niet alles wat vis is wat de klok slaat, op zee komen heel wat vogels voor de kijker. Natuurlijk zijn er de zeer talrijke Noordse Stormvogels die uiterst mak zijn en constant op enkele meters van onze boot zitten te wachten op iets lekkers. Een Grote Jager vliegt over en nu en dan passeren ons Kuifaalscholvers en in grotere getale gewone Aalscholvers. We weten dat eind augustus niet bepaald de beste periode is om te vogelen in IJsland. Alle vogels hebben immers hun broedgronden (kliffen) verlaten en zijn nu verder op zee te vinden en daar komen wij met onze kleine bootjes niet. Toch verrassen we enkele “koeten” maar kunnen die jammer genoeg niet op naam brengen. (Waarschijnlijk gaat het hier over de Kortbekzeekoet want die is hier algemener dan de gewone Zeekoet).

                                             © Pierre Bronsgeest - Beet Sportvissersmagazine.

Intussen wordt er verder Kabeljauw gevangen en spant Pierre de kroon met een vis van goed 17 kg. De mannen staan erop dat ik ook mijn visje vang en al na enkele minuten vang ik een metervis die de 20 pond zeker overschrijdt.  Om 18.00 uur meren we weer aan in het haventje en worden de huisjes weer opgezocht. 's Avonds in de kroeg/restaurant/feestzaal komen de eerste visverhalen naar boven en zoals in elk vissergezelschap is het altijd zeker dat de gevangen vis groeit naarmate er meer bier wordt geschonken en het steeds gezelliger wordt.

 

Dag 3: donderdag 26 augustus 2009 - tweede visdag

We gaan vandaag mee met de boot van Linda en Raffie Cordes, van CORDESTRAVEL, zij zijn de de organisatoren van deze reis. Bij ons zijn ook nog de geweldig sympathieke hengelsportwinkelier Leen Maarleveld van AHOY Hengelsport  en Robert Valkeneer van “Pure Fishing” die beiden zeer goede vissers blijken te zijn. Vandaag wordt een dag van Zeezoogdieren spotten. We zien net buiten het fjord verschillende keren tot vlakbij de boot Dolfijnen opduiken en kunnen die zelfs filmen. Maar het is toch de magistrale verschijning van een Walvis die ons in vervoering brengt. Intussen worden weer flinke Kabeljauwen gevangen waarbij Leen met een vis van meer dan 13 kg. de kroon spant.  Buiten een vlucht Regenwulpen (niet deze van Maarten' t Hart!) zien we geen nieuwe vogelsoorten en we meren vroeg aan vandaag want Linda en Raffie moeten nog naar  Isafjordur om inkopen te doen en ik rij met hen mee. Ze laten mij achter aan de kliffen vlak voor de stad waar ik prachtige opnamen kan doen van Kuifaalscholvers en Aalscholvers die landen op de rotsen. Lang de kust zitten grote groepen Eidereenden en bij de stad zit een koppeltje Wilde Zwaan. Raffie pikt mij op tijdens de terugrit en meld me het nieuws dat hij voor mij voor morgen een huurauto besteld heeft welke ze aan ons huisje komen afleveren. Terug in Sudavik film ik de grootste vangst die deze week gevangen zal worden. ?????? is de oudste sportvisser van het gezelschap en net hij haalt de grootste en zwaarste vis boven!

 

Dag 4: vrijdag 27 augustus 2009 - eerste dag op weg met een huurwagen

Al vroeg rijden we met onze Toyota richting Isafjordur waar we in het industriegebiedje nog enkele Noordse Sternen vinden met grote jongen. Zij komen vervaarlijk over ons hoofd vliegen en doen ons de broedplek gauw verlaten. Overal zien we IJslandse Tureluurs en groepjes Graspiepers pleisteren in de korte begroeiing van het terrein. <in de uitloper van de fjord vinden we naast veel Wilde Eenden een groepje van 9 IJseenden en op een aangrenzend meertje zwemmen enkele Kuifeenden en een koppel Roodkeelduikers met een groot jong. We bezoeken het naturel Museum of History in Bolungarvik en maken er kennis met enkele wetenschappers die na het bekijken van mijn site erg enthousiast worden. Helaas is de plaatselijk ornitholoog Bôsuar er vandaag niet maar we krijgen een leuke rondleiding tussen de vele opgezette dieren van het museum. De professor vertelt me doodleuk dat hij nog enkele Papegaaiduikers in zijn koelkast zitten heeft, maar dat Dikbekzeekoeten en Alken eigenlijk een stuk fijner smaken... Ook Zeehond en vooral Walvis lust hij wel en dat laatste schijnt hier in de supermarkt overal verkrijgbaar. Ik bezoek het kleine haventje en  maak er een uitgebreide fotoreeks van de aanwezige Grote Burgemeesters, Drieteenmeeuwen en Noordse Stormvogels met de bergen als achtergrond. Wat verder loopt de weg dood en  dus moet ik terug naar Isafjordur. Waar ik inderdaad Walvis vind in het warenhuis. In luchtdichte plastiek verpakking gaat een portietje mee naar huis, we zijn benieuwd!
De oceaan dringt zich diep het IJslandse binnenland in en vormt fjorden van tientallen kilometers lang. Van de ene naar de andere "stad" (vaak van slechts een paar honderd inwoners) rijd je dus langs de zee op de helling  van het fjord tot bij het einde van elke fjord een estuaria vind waar minstens één rivier uitmond. Hier zitten de meeste watervogels; steltlopers als Scholeksters (altijd maar enkele), IJslandse Grutto's, groepjes Goudplevieren en nog enkele Bontbekplevieren. In Pingeyri vormt zich vanaf de brug een prachtig binnenmeer. Hier zien we Middelste Zaagbek vrouwtjes met grote jongen en enkele Wilde Zwanen. Eindelijk kunnen we nu een schiereiland dwarsen en verlaten we de kust. Het prachtig vulkanisch landschap is woest en in de bergen, op hoogveen vinden we tussen de toendramossen en de heide nog een late Goudplevier in zijn broedhabitat. Nu en dan zien we in dit beklijvende landschap een Raaf maar anders is het vogelstil. 's Avonds komen we aan in Talkafjordur waar een jonge roodharige Viking ons naar de vakantiehuisjes brengt die ja kan boeken bij CORDESTRAVEL. Het ziet er allemaal prachtig uit en met een zalig gevoel duiken we een perfect bed in.
 

 

Dag 5: zaterdag 28 augustus 2009 - tweede dag op weg met een huurwagen

We staan vroeg op en zijn al om zeven uur aan het einde van de route langs het kerkje van Laugardalur gereden. Naast de vele Eidereenden kunnen we toch één alsmaar duikende ??? determineren. Als we Patreksfjordur achter ons laten rijden we  weer door een prachtig landschap en op de baan zien we enkele Groenlandse Tapuiten waarbij de rosse kleur van de juveniele vogels toch goed opvalt. We rijden met de wagen bijna een Smelleken aan die gewoon op de grond langs de weg zit, en die vervolgens op een verkeerspaal gaat zitten en zich uitgebreid laat fotograferen. We doen er alles aan om het Alpensneeuwhoen te vinden maar slagen daar niet in. Deze tijd van het jaar houden ze zich schuil met hun jongen en zijn moeilijk waar te nemen maar men vertelt ons dat de mannetjes in het voorjaar gewoon op de daken van de huizen zitten te roepen en ze 's winters de tuintjes in komen om voedsel te zoeken. Na een tijdje doemt het vrijwel onbewoonde laagland van Raudisandur voor ons op. Het lijken de wadden wel!. Een groot zandstrand steekt schril af tegen de wanden van het verder gelegen fjord en landschappelijk is dit natuurlijk allemaal prachtig. We besteden nogal wat tijd aan landschapsfotografie en keren langs dezelfde baan terug naar Talknafjordur. Hier hebben we om 16.00 uur een afspraak met een jonge roodharige viking. Hij is de zoon van een kabeljauwvisser en wil ons graag enkele reservoirs in het fjord tonen waar zijn vader kleine Gulletjes tot grote Kabeljauw kweekt. Het wordt een prachtig boottochtje en het zicht op de vele, aan de oppervlakte zwemmende kabeljauwen is uniek. We besluiten om in het plaatselijke restaurantje al vroeg te gaan eten  en men serveert met de beste maaltijd dat ik tot nu toe in IJsland zou eten. Kleine "Arctic Char" filetjes (is hier een minimummaat voor?) met aardappeltjes en een frisse salade gaan er goed in. Na enkele glazen van het plaatselijke bier (Viking!) besluiten we maar te gaan slapen want morgen wordt het vroeg dag.

Dag 6: zondag 29 augustus 2009 - derde en laatste dag op weg met een huurwagen

Voorbij de exclusieve golf van Osafjordur kiezen we deze morgen richting zuid-west om de baai van Barõaströnd te bereiken. Een familie Smelleken waarbij de jongen heel wat vliegoefeningen houden wordt de topwaarneming van de dag. De vogels poseren mooi op de weidepalen en geven in de lucht een spektakel weg die ik niet gauw zal vergeten.   We rijden verder langs de zuidkust van het Westfjord voor we in Flokalundur (waar we weer een Smelleken kunnen filmen) noordwaards. In een fantastisch landschap met ontelbare watervalletjes en hier en daar een indrukwekkend beeld zien we onze eerste Sneeuwgorzen.  De lange, prachtige route leidt ons weer naar Isafjordur waar we nog eens de familie Roodkeelduikers bezoeken en uitgebreid fotograferen. Tot onze verbazing vertoont het mannetje nog even zijn baltsgedrag waarbij hij met veel gebaar over het water "fietst". Indrukwekkend, vooral die indringende roep!  We zijn zondag en hebben in Sudavik een afspraak met ?????? de verantwoordelijke van het "Arctic Fox Centre". De enthousiaste dame geeft ons een minirondleiding en vertelt ons waar we het meest kans hebben om de poolvos te fotograferen. We slaan de raad niet in de wind en op de door haar aangewezen plek kunnen we enkele prachtige foto's schieten van een jong dier. Poolvossen worden erg bejaagd in IJsland. Men is er bang voor dat zij de vogelkolonies té erg gaan decimeren en de overheid beloont een gedode vos nog altijd met een premie. Toch is er - dankzij enkele pioniers - een kentering merkbaar en wordt de IJslander zich bewust van het feit dat deze prachtige rover een onmisbare schakel vormt in de al soortenarme fauna van het eiland.  s' Avonds wordt het een blij weerzien met de sportvissers en moet ik in de kroeg honderduit vertellen over mijn binnenlandavontuur. De plaatselijke waardin probeert me nog af te zetten door 82 Euro te rekenen voor één bord frieten en 5 consumpties maar ziet haar "vergissing" tijdig in en reken vervolgens hiervoor slechts 38 Eurootjes...
 

Dag 7: maandag 30 augustus 2009 - derde en laatste visdag

Vandaag staat in het teken van het licht sportvissen. Door de ietwat hardere wind kunnen de hotspots waar de grote vis zit, niet meer bereikt worden en moet er noodgedwongen in het fjord zelf worden gevist. Maar dit heeft zo zijn voordelen. Er moet nier per sé ver gevaren worden en in de luwte van de fjordhellingen kan het - met licht materiaal - heerlijk vissen zijn op de kleine gulletjes. Ik ga mee met John en Robert en zij besluiten om vandaag met de vlieghengel aan de slag te gaan. Met een snelzinkende lijn wordt op een diepte van zo'n 10 tot 15 meter gevist en het is een plezier om te zien hoe de gehaakte vissen op zo'n lichte vlieghengel te keer gaan.   Er wordt niet alleen met streamers gevist maar ook schads worden aan de korte leader geknoopt. Dit blijkt nog beter te werken want nu komt het aas vlugger bij de bodem en  worden grotere vissen (tot zo'n 4 kg) gehaakt. Terwijl beide mannen de tijd van hun vliegvis leven hebben haak ik op een licht hengeltje de ene kabeljauw na de andere. Omdat de vissen tussen en boven het kelp foerageren hebben ze een prachtig rode kleur en zijn dan ook zeer fotogeniek. Met ons drieën beleven we een grandioze dag en met zere armspieren van het drillen meren we 's avonds als laatste aan in het kleine haventje van Sudavik. Vanavond is het afscheidsfeestje met een BBQ. De prijzen worden uitgereikt en de kampioen wordt gevierd. Het feestje loopt een beetje uit de hand en het is al rond 3 uur wanneer ik na een nachtelijk bezoekje van de enthousiaste sponsoren eindelijk de slaap kan vatten  ...

 

 

Dag 8 & 9: dinsdag 31 augustus & woensdag 1 september 2009 - pakdag & terugreis

Alhoewel het prachtig weer is en de wind geluwd is hebben nog weinig sportvissers zin om vandaag (tot de middag) uit te varen. De meeste lopen rond met een houten kop en de hoofdactiviteit van de dag wordt gelaten wachten op de bus die ons naar de vlieghaven van Isafjordur zal brengen. In ons tuintje kan ik een groepje Noordse Barmsijzen fotograferen. De vogels zijn erg luidruchtig maar laten zich niet vaak zien. De binnenvlucht vanuit Isafjordur heeft een weinig vertraging, maar brengt ons voorspoedig naar het vlieghaventje van Reykjavik.   Na een korte nacht in een goed hotel worden we naar de internationale luchthaven van Kevlavik gebracht waarna we op tijd vertrekken richting Schiphol. Om twee uur pakt Sonja mij op en rijden we richting België en is het IJslandvaren afgelopen! 

 

COLLAGE VAN FOTO's UIT IJSLAND

 

Dankwoord: Het Hengelsportblad BEET, groothandel PURE FISHING en het reisbureau CORDESTRAVEL waren de sponsors  van deze reis. 

           

 

horizontal rule