Vissen

Vorige Start Volgende
 

       

 

Vader Debruyne met een horsmakreel in Oostende in 1976Alhoewel de sportvisserij er nochtans door mijn vader (links hiernaast, zo'n 25 jaar geleden...) en grootvader met de paplepel werd ingegoten zal het misschien wel aan de typische "vader / zoon verhouding"  gelegen hebben dat ik niet meteen tot de Petrusbroeders wilde behoren. Toch kon je mij al lang voor mijn eerste communie vissend aan de waterkant aantreffen. Het duurde echter tot na mijn huwelijk in 1979 voor ik de sportvisserij au-serieux nam. Eigenlijk werd ik toen in de entourage van "vissend Houthulst" zo'n beetje de voortrekker van het echte sportvissen waarbij de vis  na de vangst werd teruggezet. Voordien was dit in Vlaanderen (en zeker in mijn geboortestreek) niet zo  evident.
 
Rudi vissend vanuit zijn boot in Ierland in 1993.  


 

Mijn eerste liefde werd het vissen met kunstaas waarbij de boeken van Jan Schreiner voor mij zo'n beetje de bijbels bleken te zijn. Ik herinner nog goed hoe ik in 1979 ergens aan de rand van "De Blankaart" stond te trillen op mijn benen na de vangst van mijn allereerste snoek. De polder werd mijn visbiotoop en omdat de Vlaamse weteringen toen erg vervuild waren, werd bijna wekelijks uitgeweken naar Nederland. Polsbroekersdam, Wilnis en later de meren rond Naarden (met als uitschieter de Ankeveense Plassen) werden van 1980 tot 1992 favoriete visstekken. Spoedig leerde ik ook het (toen nog erg elitaire) vliegvissen en in het piepklein hengelsportzaakje van Johan Demeulenaere in Roeselare werden in 1981 de eerste kunstvliegen gebonden. In Lichtervelde werd de Fario Fly Fishing Club opgericht en  vroeg men mij meteen als bestuurslid. Alhoewel ik niet meteen de "wedstrijdmicrobe" te pakken had werd ik er in 1986 clubkampioen. Nog leuker was een 2de  prijs tijdens een vliegbindwedstijd op de 1ste Internationale Fly-Fair in Zwolle (Nederland) in 1985.


   Baars Zeeforel Rijenkarper

Vliegvissen komt echter meest tot zijn recht op stromend water en gedurende verschillende jaren werden de Ardeense rivieren "bestookt". Grenzen werden verlegd en vlagzalm, beekforel, serpeling, barbeel en kopvoorn werden voor ons doodnormale vangsten. Heel vaak werd de Kyll, bijrivier van de Moezel, in Duitsland bezocht en in het prachtig Eifelgebergte kreeg ik het vissen met verzwaarde nimfen onder de knie. Enkele keren werd Oostenrijk bezocht en een combinatie motor/visreisje met 2 Houthulstse vrienden zal voor altijd in het geheugen blijven hangen. 

Naast kunstaas- en vliegvissen werd er vaak ook op karper, paling en "witvis" gevist. Vooral het match-, swingtip en quivertipvissen, kortom het Engelse "coarsefishing" werd toen erg populair.

Het vissen met kunstaas bleek mij echter het meest voldoening te geven en de aanschaf van een aluminiumboot met bb-motor bleek voor deze tak in de sportvisserij onmisbaar. Op het water bleek er heel wat meer avontuur te beleven. De volgende vakantiebestemmingen werden dus steevast logh's in Ierland (snoek) en de grote stuwmeren in Spanje (meerval).

Snoek, Forel en Zeelt uit Ierland

De vangst van een metersnoek op Lough "Arie" Co. Mayo Ierland in 1983 Metersnoek op Lough Shandagan, Co. Clare Ierland in 1994 Mooie bruine forel op Lough Mask, Co. Mayo Ierland Zeelt uit een klein meertje in Co. Clare Ierland. Twee mooie snoeken (een doublé !) op Lough "Arie" Co. Mayo, Ierland

Paling, Karper en Rietvoorn uit Vlaams-Nederlandse waters

Paling van 1,5 kg uit een vijvertje in Kortemark.  Mooie Spiegelkarper uit de Damse vaart in Sluis (NL) in maart 19??.  kapitale Rietvoorn op groot water onder de rook van Amsterdam in Nederland.

Meerval, Blackbass en Snoekbaars uit de Spaanse stuwmeren 

Mijn zoon Jelle met een mooie Blackbass op een stuwmeer van de Ebro in Spanje.  Grote Snoekbaars in Caspé, Spanje.  Leuke Meerval gevangen op kunstaas uit een stuwmeer van de Ebro in Spanje.  Trollend met kunstaas op stuwmeren in Spanje brengt zeer veel vis in de boot... Erg grote Meerval van mijn vriend José gevangen op kunstaas uit de Ebro in Spanje.
 

Lough Cutra, Co. Galway Ireland - mijn favoriet snoekmeer en jachtterein

 

horizontal rule